Jeg synes tit, man hører, at mange kan have problemer med at finde på, hvad de skal servere til deres mad. Fx ved de, at de skal have kylling, men de ved ikke lige, hvad de skal spise ved siden af, eller de har taget oksekød op af fryseren, men er lidt blanke i forhold til resten af måltidet. På det punkt er jeg nok lidt omvendt (p.s. ny yndlings-emoji!). Jeg er i højere grad sådan, at jeg fx finder på, at jeg vil lave en salat med grønkål, græskar og feta, men så ender den ide med at stå på min ideliste i over et år, fordi jeg ikke kan finde ud af, hvad jeg skal spise dertil, og jeg foretrækker altid at dele “fulde” måltider med jer herinde frem for bare elementer. Altså “fulde” i den forstand, at der er både kød og tilbehør, ikke at der er alkohol i, forstås 😉
Derfor var det lidt som himmelsendt, da det i den forgangne uge var Mortens Aften, og jeg som altid havde glemt det. Jeg er af en eller anden grund kronisk ude af stand til faktisk at spise and på Mortens Aften, men når alle andre snakker om det, får jeg straks også lyst til at spise and. Når det gælder andespisning, er jeg 100% en medløber! And er faktisk nok en af mine yndlingsting at spise, og i går nød jeg min søndag i min nye julepyjamas (undskyld, juleskeptikere!) bl.a. med at spise and til frokost. Hvorfor frokost? Jo, såmænd fordi billeder bare bliver bedre i dagslys, og det har vi desværre deprimerende lidt af efterhånden!
Oh well, om lidt over en måned vender det igen, og om lidt over en måned er det også jul! Jeg har virkeligt prøvet at tøjle min julebegejstring indtil et lidt mere passende tidspunkt, men der er julepynt flere og flere steder, og i går fik jeg også et nyhedsbrev, der indledte med at gøre opmærksom på, at vi nu er over halvvejs i november, hvilket lyder af ret kort tid. Jeg har prøvet at tøjle mig selv, men det er kun muligt til en vis grænse. Heldigvis kan jeg spise and i min julepyjamas inden for egne fire vægge og på den måde belemre jer andre med det så lidt som muligt, indtil det er mere acceptabelt. Og forhåbentligt tilgiver I mig, når I får en lækker salatopskrift ud af det samtidigt? Det håber jeg!
Jeg laver i øvrigt altid mine andelår på den saltede og langtidsstegte facon – det giver mørt og saftig og smagfuldt kød hver gang!
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Vintersalat med grønkål, græskar og feta
Ingredienser
- 1 lille hokkaidogræskar
- olie eller andefedt til bagning
- salt og peber
- 200 g finthakket grønkål ribbet vægt
- 3 spsk olie fx olivenolie
- 1 spsk balsamicoeddike
- salt og peber
- 1 håndfuld grofthakkede pekannødder evt. den kandiserede og saltede variant: www.hjemmehosxenia.dk/kandiserede-og-saltede-pekannoedder
- 1 håndfuld tørrede tranebær
- 150 g feta
- 2-3 spsk balsamicoglace til pynt kan udelades
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180º varmluft.
- Skyl græskarret og skær evt. grimme pletter af samt top og bund. Halver og fjern kerner og andet indmad. Skær så i både eller tern - både er pænt, men tern er ærligt talt lidt nemmere i en salat.
- Fordel på en bageplade beklædt med bagepapir og vend med olie (eller andefedt, hvis du tilfældigvis også steger anog krydr med godt med salt og peber. Bag græskarret i ca. 30 minutter, eller til det er gyldent og mørt. Vend undervejs. Afkøl let, når det er bagt.
- Hæld grønkål i en stor skål og masser det med 1 spsk olie og salt, så det bliver blødt og mørkegrønt.
- Pisk eller ryst en dressing sammen af de resterende 2 spsk olie + balsamicoeddike samt salt og peber. Vend grønkålen med dressingen samt pekannødder, tranebær og smuldret feta. Hold evt. lidt tilbage af de tre ting til pynt til sidst.
- Fordel til sidst græskar på toppen og pynt evt. med ekstra nødder, tranebær, feta og lidt balsamicoglace.