Mortens Aften med langtidsstegte saltede andelår, baconstegte rosenkål med svesker, selleri- og blomkålsmos samt fløde-andesovs

Pyyyh, sikke en overskrift, hva’?

Nu er det jo ikke fordi, min Mortens Aften-menu hverken er eller var hemmelig – eftersom jeg jo sådan afslørede den allerede i lørdags. Men alligevel føler jeg lidt, at dette er en afsløring igen – eller måske bare en præsentation om ikke andet. Personligt var jeg ret tilfreds med den menu, jeg endte med. Jeg laver sjældent helt klassisk andesteg på Mortens Aften – ikke fordi jeg ikke synes, det er lækkert, men dels kan jeg jo godt lide at prøve noget lidt nyt og anderledes (høhø, and – get it?!), og dels synes jeg ærligt talt at en hel and er lidt omstændig og besværlig på sådan en søndag aften med jobbis dagen efter – og så kan jeg faktisk også bare ret godt lide lårkødet!

I går saltede jeg først andelårene et døgns tid og derefter langtidsstegte jeg dem i 3 timer ved 150° – og resultatet var nogle lækre, smækre og supersaftige andelår! Det gør jeg bestemt gerne igen.

Hele måltidet blev faktisk ret LCHF-venligt – selvfølgelig i den liberale ende takket være sellerien i mosen og sveskerne i rosenkålene – hvoraf begge dele kan selvfølgelig udelades, hvis I vil have det endnu mere LCHF – men herudover er jeg ret begejstret for, at jeg formåede at lave en (synes jeg selv) superlækker menu, hvor jeg selv kunne spise det hele med god samvittighed og uden at behøve at gå på kompromis med den gode stime, jeg er inde i p.t. Der kommer jo sikkert rigeligt med kompromiser, jo tættere vi kommer på julen, tænker jeg 😉 LCHF-venligheden dækker i øvrigt også over den herlige dessert, som jeg vender tilbage med en opskrift på her i løbet af ugen 🙂

Sovsen er i øvrigt lavet helt uden jævning med mel og kulør (sidstnævnte kan I dog selv vælge, om I vil tilføje, jeg bruger det bare helst ikke) takket være gode tip fra søde Vikki fra “Fedtkanten – Mit liv med LCHF”.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Langtidsstegte saltede andelår

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • 1-2 andelår pr. person
  • 1 spsk groft salt pr. 4 andelår

Sådan gør du

  1. Vend de optøede andelår (hvis fra frost) godt med groft salt og sæt dem i køleskabet natten over, gerne op til et døgn.
  2. Forvarm ovnen til 150º varmluft.
  3. Opvarm en-to pander godt og forsteg andelårene ved mellem varme 5 minutter på hver side, skindsiden først, så fedtet smelter af. Fordel herefter lårene på bageplader og hæld andefedtet over. Dæk med sølvpapir.
  4. Steg lårene to timer under sølvpapir. Fjern så staniolen og hæld fedtet/stegeskyen fra evt. til sovs, og steg yderligere 1 time.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Selleri- og blomkålsmos

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer


Ingredienser

  • 1 knoldselleri
  • 2 blomkål
  • 1/2 liter piskefløde
  • salt
  • smør

Sådan gør du

  1. Skræl selleri og skær i små stykker. Fordel blomkål i små buketter.
  2. Læg det hele i en stor gryde og hæld fløde ved. Bring langsomt i kog og lad grøntsagerne koge/dampe i ca. 40 minutter, til det hele er godt mørt.
  3. Hæld væsken fra og blend hele molevitten, enten i en foodprocessor eller med stavblender. Tilsæt smør og ekstra fløde efter behag, til konsistensen er, som du ønsker. Smag til med godt med salt.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Baconstegte rosenkål med svesker

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • rosenkål
  • bacon
  • svesker

Sådan gør du

  1. Gør som her - tilføj svesker i små stykker

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Fløde-andesovs

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • andefedt eller smør til stegning
  • 2 løg
  • 2 spsk soja/tamari
  • 1/2 liter piskefløde
  • stegesky og/eller færdigkøbt andefond
  • salt
  • sukrin gold eller andet sødning

Sådan gør du

  1. Hak løgene groft og svits dem ved mellem varme i andefedt eller smør. De skal have i hvert fald en halv time, til de er godt bløde og nærmest karamelliserede. Hæld soja ved, når de først begynder at klare - det hjælper med at give den svagt brune farve, og smager ikke igennem.
  2. Blend de bløde løg sammen med stegesky eller fond og hæld tilbage på panden.Hæld fløde i lidt ad gangen, mens det simrer svagt og du pisker godt. Skru herefter ned på lav varme og lad sovsen koge ind, indtil konsistensen er som ønsket.
  3. Smag til med salt og sødning og evt. ekstra andefond.

Kategorier: Efterår, Gæstemad, Hovedretter med fjerkræ, Jul, LCHF opskrifter, Mormormad, Tilbehør

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!