I sidste uge var det jo som bekendt Mortens Aften, men min sidste uge var faktisk så travl, at det var lige ved, at jeg troede, at jeg ville blive helt snydt for and i år. Heldigvis havde jeg så en roomie, som tilbød at stå for andesteg torsdag i stedet – et tilbud jeg (samt nogle venner!) var ekstremt hurtige til at takke ja til. For bare at bidrage lidt, tilbød jeg at lave en rødkålssalat til måltidet (og endte i øvrigt også med at stå for brunkartofler og hjælp til sovs :P).
Jeg undredes dog på det kraftigste, da det gik op for mig, at denne opskrift faktisk slet ikke var herinde. Det er nemlig en salat, som jeg har lavet ret ofte – i hvert fald de sidste mange gange, jeg har spist noget der ligner julemad, uanset om jeg selv har lavet resten, eller blot medbragt salaten som bidrag til menuen. Således lavede jeg den altså endnu i gang, da vi i torsdags fik andesteg, kun et par dage for sent til reelt at kunne lege at have gjort det på Martins Mortens vegne..
Som udgangspunkt er rødkål faktisk en af de kåltyper, som jeg er mindre vild med, måske fordi den har en lidt mere gennemtrængende kålsmag end nogle af de mildere typer. Men der er dog alligevel en ubrydeligt julet over rødkål, så når vi snakker juleagtig mad, snakker vi altså også rødkål! Salaten her giver et dejligt frisk modspil til en fed andesteg og alt dertilhørende, bl.a. med en syrlig dressing, syrligt-søde tranebær og appelsin og knasende lækre mandler. For så vidt kan tranebærrene sagtens skiftes ud med hvilken som helst anden form for tørret frugt, og mandlerne ligeledes med hvilken som helst slags nødder, fx gør valnødder sig også ret godt. Nedenstående udgave er dog min klare favorit – jeg håber, at I også vil synes om den 🙂
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Rødkålssalat med appelsin, tranebær og mandler
Rækker til 6-8 portioner
Ingredienser
- 1 lille rødkål eller 1/2 stort
- 3 appelsiner
- 100 g mandler
- 50-100 g tørrede tranebær
Dressing
- 4 spsk olie
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 spsk fibersirup gold eller anden sirup, fx yaconsirup
- salt
Sådan gør du
- Snit rødkålen fint og masser den mellem hænderne, så den bliver lidt blødere.
- Rist mandlerne, enten på pande eller i ovn. Hak dem mellemfint.
- Skær appelsinerne fri fra hinderne, så du har appelsinfileter.
- Bland alle ingredienserne til dressingen, og vend rødkålen med appelsiner og dressing.
- Pynt med tranebær og mandler.