Jeg har aldrig været særligt vild med varm(etilberedt) frugt. Det gælder både klumper bær i syltetøj, frugt i tærter, det meste frugt på dåse og ja, frugtmos. Jeg bliver dog hele tiden bedre. Og det gælder egentlig ikke kun dette punkt, men alle mine kræsne særheder. Fx har jeg jo for nyligt lært at spise bacon – så længe det er sprødt! Det lyder måske som en bagatel, men for mig er det noget af en bedrift. For, helt ærligt, hvem kan ikke lide bacon?!
Nå, det var vist et sidespor. Ahem…
Det, der fik mig til at overvinde min aversion mod frugtmos, var Hejdi her, som har lavet en gammeldags æblekage uden korn (og sukker). Gammeldags æblekage har aldrig rigtigt tiltalt mig før – til trods for at det nok er tæt på at være min brors all-time favourite dessert! Det er noget med tanken om, at det (vist nok) bare er blødt-i-blødt. Det virker ikke som en særlig rar fornemmelse i min mund :/ Men i Hejdis version er raspen udskiftet med en lækker blanding af ristede nødder og andre gode ting. Jeg har selv planer om snart at lave en udgave med mandler, blandede nødder og ristet kokos. Og selvfølgelig lækker-smækker flødeskum… Det bliver så godt, tror jeg!
Men så skulle jeg jo bruge noget æblemos. Jeg kunne selvfølgelig have ventet, til jeg rent faktisk skulle lave desserten, men helt tilfældigt havde jeg pludselig nærmest en overflod af æbler, som jo ikke skulle gå til spilde. Så jeg lavede den i sidste weekend. Jeg spiste en fjerdedel med skyr og lidt fløde, jeg alligevel havde til overs fra ganachen. Jeg pønser på at bruge den anden fjerdedel i noget bagværk af en art i stedet for apple sauce, som ofte bruges i amerikanske opskrifter. Og så frøs jeg da bare resten ned til en regnvejrsdag… med æblekage 🙂
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Æblemos
Ingredienser
- 8-10 æbler ca. 1 kg i renset stand
- 3 dl vand
- 1/2 dl æblecidereddike
- 1 vaniljestang
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i store tern. Du behøver ikke at skrælle æblerne - lad hellere skrællen med alle de gode vitaminer og fibre sidde.
- Put æblerne i en stor gryde sammen med vand, eddike og en flækket vanillestang.
- Bring i kog, skru ned og lad simre i ca. 40 minutter, til æblerne er godt møre.
- Fjern æblerne fra varmen og blend dem med en stavblender til en glat masse.
- Smag til med et nip salt - det fremhæver sødmen. Hvis dine æbler var meget sure, kan du tilføje sødemiddel eller sukker. Min behøvede det overhovedet ikke, men jeg brugte også søde æbler. Officielt skal man måske bruge sure eller en blanding, men jeg er mest til søde ting ;)