“Jamen, hvad så med kage?” var nok en af de første tanker/bekymringer, jeg gjorde mig, efter jeg havde taget beslutningen om at prøve uden korn. Hvis I ikke allerede har opdaget det, er jeg nemlig ret glad for kage – men igen, hvem er ikke det? En stor del af min research har derfor bestået i at finde diverse opskrifter, jeg vil afprøve. Og heraf kan jeg godt afsløre, at en ret stor del er kageopskrifter. Der er jo en hel verden af opskrifter på kager uden sukker og korn. Lige fra dem med helt dagligdags ingredienser over dem, der lyder lidt suspekte, og til dem, som kræver et helt arsenal af specialingredienser. Lad os bare sige, at min interesse for madlavning ikke ligefrem er blevet venligere mod min bankkonto 😉
Den første, jeg ville afprøve, skulle med sikkerhed være en chokoladet chokoladekage. Fordi jeg er, om noget, et chokoladedyr af proportioner. Og jeg synes faktisk, at det lykkedes ganske godt. Jeg tror desuden holdningerne om chokolade og sukkerfrihed nok er lige så delte som der er mange af dem. Jeg bruger chokolade med 86% kakao med den begrundelse, at der så er meget lidt sukker i. Men officielt set, er den vel så ikke helt sukkerfri – eller hvad? Man kan også vælge at decideret bruge sukkerfri chokolade, men det er desværre dyrt og jeg er nærig (læs: fattig).
Denne kage er af den tunge og mættende slags. Og når jeg siger det, så passer det virkelig! I kender de kager, hvor folk siger, at de mætter meget, fordi der er så meget chokolade i, ikke? Sådan virker de aldrig på mig! Jeg kan snildt spise mindst et par stykker til trods for en tung chokoladesmag. Jeg er chokoladelover med stort C. Men denne, den mætter faktisk. Jeg tror det er nødderne, dadlerne og æggene, der gør det. Og så det, at der ikke er noget særligt meget sukker i, så der er ikke noget af den slags til at lege med blodsukkeret. Selvfølgelig indeholder dadler også frugtsukker, men alt er relativt, og jeg tror på, at 400 g dadler og 100 g chokolade i en kage er langt bedre end end kage lavet på 500 g rent hvidt sukker.
Uanset hvad du synes, er denne kage en keeper! Også selv om man glædeligt spiser både korn og sukker normalt 😀
Kagen er baseret på en opskrift fra Umahros “Køkkenrevolution på høje hæle” og jeg har også set den i lidt andre udgaver, bl.a. her og her. Jeg ville have min så chokoladet som muligt, så jeg har lidt ændringer hist og her, plus jeg har tilføjet en syndigt lækker ganache på toppen. Det er desuden også her chokoladen kommer ind, så hvis du vil udelade det – eller vil have en palæo kage – dropper du bare toppingen. Den er sikkert også god uden.
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Daddelchokoladekage med ganache
Ingredienser
Kage:
- 400 g dadler
- 200 g mandler
- 6 spsk kakaopulver ca. 50 g
- 3 spsk kokosolie
- 3 spsk rapsolie du kan sagtens bruge enten kun kokosolie eller kun raps
- saften fra 1 appelsin brug evt. skallen også, hvis du har en økoappelsin
- 1 tsk vanillepulver alternativt brug ½ stang
- 1 nip salt
- 6 æg
Ganache:
- 100 g mørk chokolade jeg brugte 86 %
- 1 dl piskefløde eller kokosfløde
- 1 spsk smør
- evt. lidt sødemiddel jeg brugte ca. 1/2 tsk stevia
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 160º varmluft.
- Blend imens dadler, mandler, kakaopulver, olie, appelsinsaft, vanillepulver og salt til en jævn masse i en foodprocessor. Hvis du ikke har en foodprocessor med en stor processor, kan det være en fordel at male mandlerne for sig først og herefter tilsætte resten.
- Tilsæt nu æggene ét ad gangen, mens foodprocessoren stadig kører.
- Beklæd bunden af en springform med bagepapir og fordel dejen heri.
- Kagen bages i 35-45 minutter.
- Når kagen er bagt, køles den af, og ganachen forberedes.
- Varm fløden langsomt op i en kasserolle. Når den er lige ved kogepunktet, men uden at koge, tages det af varmen. Knæk chokoladen i stykker og hæld den varme fløde over. Rør rundt, indtil det er smeltet og du har en jævn, lækker, skinnende masse. Smag evt. til med lidt sukker eller sødemiddel. Den lidt bitre chokoladesmag står dog også godt til den søde daddelkage.
- Fordel ganachen over den afkølede kage og sæt hele molevitten på køl natten over.
- Pynt evt. med kakaonibs og frysetørrede hindbær.