Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie + krydrede hvidløgsflutes

I går var en af de der herlige (not so much) dage, hvor det øs-pøs-regnede om eftermiddagen, da jeg skulle cykle hjem fra jobbis. Og oven i købet skulle jeg ikke engang direkte hjem, så jeg var så heldig at blive tæt-på-gennemblødt hele to gange på én eftermiddag. Hvor heldig har man lov at være?! Det er ikke lige i de tilfælde, man sætter mest pris på at være cykeltypen – selv om jeg resten af tiden er ret stolt over, at jeg stædigt stadig har holdt ved og cykler endnu. Jeg er nemlig rimeligt overbevist om, at jeg tidligere år har haft skiftet til tog på dette tidspunkt på året. Det kan måske også skyldes det forholdsvist milde vejr, vi har haft i år, hvad ved jeg! Selv om jeg da lige var ved at bakke ud, da jeg i sidste uge var så uheldig at ramme et glat sted i en rundkørsel med lidt for meget fart på og tog den på halen. Eller rettere, på låret og albuen, hvor jeg stadig har nogle ret så imponerende blå mærker! Så får man pludseligt en ret sund respekt for glatte veje og hurtige sving, kan jeg godt afsløre! Nåmen i går regnede det som sagt, og jeg blev lidt halvvåd – men det var heldigvis ikke værre, end at jeg skiftede tøj, da jeg kom hjem, hvilket vil sige nattøj, store sokker og sweater, eftersom jeg alligevel ikke havde nogle planer resten af aftenen, og så lavede jeg en god portion varmende tomatsuppe og nogle lækre brød til. Og så var mit cykel+regnvejr=tungsind-humør ovre på nul komma fem. Det er ren suppemagi!

Suppen er faktisk en anelse snyd, vil jeg gerne indrømme. Den er nemlig mere eller mindre en kopi med et par mængdemæssige rettelser af tomatsaucen fra denne herlige ret. Allerede da jeg lavede den, ravede jeg jo om, hvor god saucen var, og jeg begyndte allerede dér at pusle med tanken om at lave saucen til en suppe, så man kunne spise den ren med ske – helt uden dårlig samvittighed, forstås! Og som tænkt, så gjort! Resultatet blev præcist så lækkert, som jeg havde forestillet mig, så det kan i roligt gøre. Serveret med en hurtigt lavet basilikumsolie samt de lækre brød nedenfor var det et sandt vindermåltid, syntes jeg! Og lige om lidt vil jeg hoppe ud og varme nogle af resterne!

Jeg har dog lige en sidste bemærkning vedr. brødopskriften nedenfor, inden jeg går. I har måske bemærket, at jeg ofte skriver vægt på mine bageopskrifter – ud over de mere løse mængdemål som dl, spsk og lign.? Det skyldes simpelthen, at jeg synes, det er meget nemmere at arbejde med. Vi ved jo alle, at der kan være ret stor forskel fra dl-mål til dl-mål eller spsk til spsk – og så synes jeg personligt også det er klart nemmere bare at have én skål stående på vægten og så bare arbejde derfra. Men fremgangsmåder og præferencer er jo forskellige, så derfor skriver jeg oftest begge slags mål på. Men nu ved I hvert fald hvorfor jeg gør det – og ja, det er fordi jeg er bare en anelse autistisk 😉

Opskriften på brødet stammer i øvrigt fra Tatjana. De var mit første forsøg med den fedtreducerede sesammel fra Funktionel Mad, og de blev virkeligt gode – især med rigeligt tandsmør på selvfølgelig! 😀

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Tomatsuppe med mascarpone og basilikumsolie

Ingen bedømmelser endnu


Ingredienser

Suppe

  • 2 mellemstore løg
  • 4 fed hvidløg
  • 1 lille rød chili
  • en god klat smør
  • 1 lille dåse tomatpuré 70 g
  • 800 g tomatpassata mosede tomater – eller 2 dåser alm. hakkede tomater
  • 1/2 liter vand
  • 1 tsk bouillon kan udelades
  • 1-2 spsk sukrin gold
  • 1 spsk tørret rosmarin
  • 1 spsk tørret timian
  • 250 g mascarpone fås i større supermarkeder, står oftest sammen med creme fraiche m.m.
  • salt og peber

Basilikumolie

  • 1 lille potte frisk basilikum
  • en god sjat koldpresset olivenolie

Sådan gør du

  1. Pil og hak løg fint. Smelt smør i en stor gryde og svits løg heri ved svag varme. Pres hvidløg direkte ned til løgene - husk, at du ikke behøver at pille dem først, når du bruger hvidløgspresser. Hak chili fint og tilsæt til løgene. Svits i min. 10 minutter - gerne mere - til løgene er klare og bløde.
  2. Tilsæt så tomatpuré og lad det svitse med et øjeblik. Herefter røres tomatpassata/hakkede tomater og vand i sammen med bouillon, sukrin gold og krydderurterne. Læg låg på og lad simre i 5-10 minutter.
  3. Lav imens basilikumolien ved at blende frisk basilikum med ønsket mængde olivenolie.
  4. Rør mascarponen i suppen, og blend evt. igennem med en stavblender eller rigtig blender. Smag til med salt, peber og evt. ekstra sukrin gold.
  5. Server gerne med krydrede hvidløgsflutes eller andet brød.

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Krydrede hvidløgsflutes

Ingen bedømmelser endnu

Antal: stk

Ingredienser

  • 4 æg
  • 1 dl creme fraiche 18% eller andet syrnet mælkeprodukt
  • 1/4 dl olivenolie
  • 2 fed presset hvidløg
  • 1 spsk tørret oregano
  • 1 spsk Urtekrams italiensk krydderi eller anden tørret krydderurt, fx rosmarin
  • 1/4 dl fiberHUSK 20 g
  • 1,5 dl sesammel 60 g
  • 1/2 dl sesamfrø 30 g
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bagepulver

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.
  2. Pisk æg godt sammen med creme fraiche og olivenolie samt presset hvidløg, krydderierne og salt. Tilsæt herefter de resterende ingredienser og pisk rigtigt godt, så der ingen klumper er. Lad dejen trække i 10 minutter, så fibrene kan suge væske til sig og samle sig.
  3. Rør igennem og sæt i 6 klumper på en bageplade med bagepapir. Form til små miniflutes med våde hænder. Pensl med lidt olivenolie og drys med sesamfrø, gerne både almindelige og sorte, samt evt. lidt italiensk krydderi.
  4. Bag brødene i ca. 15 minutter.

Kategorier: Brød, Efterår, Hverdagsmad, LCHF opskrifter, Suppe, Vegetarisk, Vinter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!