Normalt udgiver jeg opskrifter og indlæg i den rækkefølge, jeg har lavet retterne. Det virker ligesom bare mest logisk og rigtigt for mit logiske jeg. Og faktisk har jeg en opskrift fra et par dage siden, som ligger først i køen. Men regler er vel til for at blive brudt, for da jeg for et timer siden delte billedet af tarteletterne her på Instagram og Facebook, var der vild efterspørgsel efter opskriften. Og det kan jeg da sådan set sagtens forstå, for tarteletter er fantastisk lækre, men i sin oprindelige form desværre temmeligt ikke-LCHF. Det har jeg fundet mig i og affundet mig med i snart halvandet år, men nu havde jeg fået nok! Jeg søgte nettet tyndt efter en allerede testet og afprøvet opskrift, men forgæves. Og så måtte jeg jo selv til laboratoriet aka. køkkenet. Og hvis vi lige skal sige til helvede med janteloven osv., så vil jeg faktisk gerne sige, at resultatet blev forbandet godt! Selv en inkarneret tartelet-elsker, som mig selv, var fuldt ud tilfreds! Så jeg vil på det varmeste anbefale opskriften her. Personligt skal jeg lave en portion igen 2. juledag til julefrokost, hvilket egentligt er den egentlige grund til at jeg lavede dem i dag. Den originale opskrift er også god og lækker, men forholdsvist glutenrig, og det vil jeg jo så vidt muligt gerne undgå. Om ikke andet så i hvert fald i fyldet, så kunne jeg altid spise det rent og undgå selve tarteletterne, hvis det nu endelig var. Men når man nu er i gang med at eksperimentere, kan man jo lige så godt gå hele vejen. Så jeg gav denne opskrift et skud, eftersom dejen her blev beskrevet som “crispy & flaky”, hvilket jeg synes er en ret god beskrivelse af tarteletter. Jeg har ikke tænkt mig at bilde jer ind, at de er puffy og luftige ligesom tarteletter af butterdej, men de er sprøde og fungerer fænomenalt som holdere til det lækre cremede tarteletfyld. Og er det i virkeligheden ikke det, der er tarteletters fornemmeste opgave?? Tarteletterne er i øvrigt også fri for både mælkeprodukter og æg, hvilket der måske er nogen af jer, der vil sætte pris på.
For et par uger siden bestilte jeg noget arrowroot-pulver, som jeg har haft liggende lige siden – formålet var faktisk netop tarteletfyldet her. Jeg endte med også at finde en opskrift på dej til tarteletter, som indeholder arrowroot-pulver, så det blev en udmærket test af en ny og endnu utestet ingrediens. Arrowroot er vist ikke så udbredt i Danmark, men jeg synes ofte, at det indgår i amerikanske low-carb opskrifter – til trods for at det faktisk er ret kulhydratrigt i sigt selv, hvilket længe har forvirret mig. Jeg tror, at pointen dog er, at man bruger meget mindre end man gør med andre lignende produkter. Og så er det selvfølgelig glutenfrit! Og ærligt talt, i den samlede portion tarteletfyld her brugte jeg 1,5 tsk arrowroot, hvilket vist svarer til 2,3 g kulhydrat – i hele portionen! Det er ikke så galt igen! Men det er selvfølgelig et valg, man tager – personligt gør jeg det gerne igen – og igen! Hvis I ikke lige har arrowroot på lager, skulle det kunne erstattes med majsstivese/maizena, som vist har samme kulhydratindhold. Jeg tør ikke love, at I kan få samme resultat uden en eller anden form for stivelse, men I kan da forsøge! Hvis I får held med det, må I endelig lade mig det vide!
Alt i alt er jeg virkeligt tilfreds med resultatet – og jeg håber, at I bliver det samme! Jeg kender i hvert fald mindst én – ud over mig selv – som vil sætte pris på denne “opdagelse”, nemlig min bror, som ææælsker mine tarteletter, og som har måtte gå foruden lige så længe som jeg – den stakkel. Mon ikke han glæder sig lidt til 2. juledag også? 😉
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
LCHF-tarteletter
Ingredienser
- 150 g mandelmel = fintmalede smuttede mandler de skal være smuttede for det lyse resultat - men hvis det er mindre vigtigt, kan du undlade at smutte - jeg brugte færdigmalet lyst mandelmel
- 3 spsk arrowroot-pulver eller majsstivelse
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- 50 g gule hørfrø malet til fint mel gule frem for alm. brune for en lys dej - kan erstattes med brune
- 1 dl varmt vand
- 1 spsk olie eller smeltet smør
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180º varmluft.
- Bland mandelmel, arrowroot-pulver, bagepulver og salt i en stor skål. Pisk fintmalede hørfrø med varmt vand og olie/smør i en anden mindre skål, indtil det tykner. Bland de to portioner og ælt det hele godt sammen.
- Vend en aluminiumsmuffinform på hovedet og pensl godt med olie eller smeltet smør. Del så dejen i 12 lige store dele og rul hver del til en kugle, som mases eller rulles flad. Beklæd de omvendte muffinforme med dejstykkerne og pensl med lidt ekstra olie.
- Bag tarteletterne i ca. 20-30 minutter, afhængigt af dejens tykkelse og din ovn. De skal være sprøde og gyldne. Lad tarteletterne køle let af på pladen og overfør herefter til en bagerist til yderligere afkøling.
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
LCHF tarteletfyld med kylling samt grønne og hvide asparges
Ingredienser
- 2 store kyllingebryster
- 1 bundt grønne asparges personligt foretrækker jeg udelukkende grønne asparges, men det er jo både billigere og mere sæsonrigtigt med de hvide...
- 1/2 dåse hvide asparges i stykker
- 1 hønsebouillonterning
- 1/2 liter piskefløde
- 1-1,5 tsk arrowroot-pulver kan evt. udelades eller erstattes af majsstivelse
- 1-1,5 spsk vand
- salt og peber
- frisk persille til pynt
Sådan gør du
- Bring ca. 1 liter vand i kog med godt med salt. Knæk de træede ender af de grønne asparges og tilsæt til kogevandet. Når vandet koger, tilsættes kyllingebrysterne, og koges ved lav varme i ca. 10 minutter.
- Skær imens resten af de grønne asparges i stykker på ca. 2 cm. Når kyllingen er klar, tages de og aspargesenderne op af vandet, og de grønne aspargessnitter dampes i et par minutter.
- Pluk kyllingekødet med to gafler og/eller fingrene. Hæld vandet fra de hvide asparges.
- Bring piskefløden i kog i en gryde eller sauterpande sammen med bouillonterningen. Lad simre i min. 10 minutter, til fløden begynder at tykne. Rør så arrowroot-pulver ud i vand og tilsæt til fløden. Lad simre og koge ind, indtil sovsen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.
- Vend alle ingredienserne i sovsen. Varm igennem, smag til en sidste gang og server i tarteletter. Pynt med hakket frisk persille.