Speltotto med asparges, spinat og laks

Jeg har just fået indført et herligt nyt koncept – madaften! Det indebærer at min mor og bror kommer hjem til mig mere eller mindre hver onsdag aften, og så laver jeg mad til dem. Ikke at jeg ikke får set dem eller lavet mad til dem ellers, for det gør jeg jo, men jeg kan godt lide, at der er noget fast. Så kan jeg også gå og bruge tid på at planlægge menuen, for det kan jeg også ret godt lide. Så har jeg en (bedre) undskyldning for at læse madblade, kogebøger og madblogs hele tiden ;D

I går var første gang så jeg ville ikke aflyse selvom jeg jo desværre er lidt småsyg stadig. Det var jo trods alt også bare min familie, ikke 😉 Desuden havde jeg lidt brug for noget at tage mig til og at se nogle mennesker efter at have været hjemme i to dage. Menuen var endt på en risotto af speltkerner – ergo speltotto – med laks. Opskriften fandt jeg hos Newyorkerbyheart. Jeg valgte at tilføje nogle grønne asparges også, for at få lidt grøntsager, men derudover ændrede jeg ikke mange ting. Jeg syntes, at det var en fantastisk ret! Faktisk var det første gang jeg forsøgte mig med risotto – eller det der ligner – så jeg er ret imponeret over hvor godt det blev. Godt nok skal man røre konstant, så det er ikke en af de retter, der passer sig selv, men det var det hele værd – og det var ret nemt også. Jeg vil anbefale, at man, hvis man ikke har en lillebror som køkkenhjælper, forbereder diverse grøntsager, river ost mv. inden man begynder på risottoen – bare så man ikke risikerer at noget går galt.

Jeg brugte en rest hvidløgssmør til at svitse løgene i, men man kan sagtens nøjes med noget olivenolie, hvis man ikke lige har noget hvidløgssmør stående 😉 Desuden har jeg absolut ikke forstand på hvidvin, så jeg fik min mor til at købe den. Derfor har jeg også lært noget nyt. Nemlig at tør hvidvin er det samme som sur hvidvin. Jaja, man lærer så længe man lever 😉

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Speltotto med asparges, spinat og laks

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

Laks:

 • 4 lakseportioner
 • salt og peber
 • saften af 1 citron

Speltotto:

 • 2 spsk olie eller hvidløgssmør
 • 1 løg
 • evt. 1 fed hakket hvidløg hvis man ikke bruger hvidløgssmør
 • 300 g speltkerner
 • 1,5 dl tør hvidvin
 • 1 liter kogende vand + 3 bouillonterninger
 • 250 g grønne asparges
 • 60 g parmesanost
 • 1 spsk smør
 • 75 g babyspinat

Basilikumsgremolata:

 • skallen af 1 citron
 • 1 fed hvidløg
 • ca. 10 basilikumsblade

Sådan gør du

 1. Lav gremolataen ved at rive skallen af citronen, hakke hvidløg og basilikum fint og blande det hele.
 2. Forvarm ovnen til 200º varmluft. Pensl et fad med lidt olie og læg laksen heri (evt. med skindsiden nedad). Krydr med salt og peber og pres citronsaften herudover.
 3. Hak løg (og evt. hvidløg) fint. Knæk de træede ender af aspargesene og skær dem i stykker på ca. 1 cm. Kog vandet i en gryde og opløs bouillonterningerne heri. Det er vigtigt at vandet er varmt. Riv parmesanosten.
 4. Smelt hvidløgssmør eller opvarm olie i en gryde. Svits løg (og evt. hvidløg) heri til de bliver klare. Tilsæt så speltkernerne og lad svitse et minuts tid. Hæld hvidvinen over og lad den koge helt ind. Herefter tilberedes speltottoen langsomt ved at man tilsætter omkring en halv deciliter væske, lader den koge ind og gentager. Rør mere eller mindre konstant. Der må ikke blive tilsat for meget ad gangen og kernerne må ikke koge tørt.
 5. Efter ca. 20-25 minutter skulle de gerne være ved at være gennemkogte. Sæt laksen i ovnen og giv den ca. 10 minutter. Tilsæt aspargesene til speltottoen og lad koge med et par minutter. Det skulle nu gerne passe med at al bouillonen er opbrugt. Når kernerne er møre, røres parmesan, smør og spinat i og speltottoen trækker under låg et par minutter.
 6. Server speltotto og laks med et drys af gremolata.

Kategorier: Favoritter, Hovedretter med fisk og skaldyr, Påske

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!