Nu ved jeg godt, at jeg sagde i går, at jeg ville skubbe måltid nr. 2 en dag. Men faktisk skal jeg ud at spise i aften, så det gik op for mig, at hvis jeg ikke lavede mad i går, ville jeg pludseligt stå uden rester til madpakke. Eller jeg ville i hvert fald være nødsaget til alligevel at finde på noget andet, og så virkede det faktisk ligeså nemt bare at lave den mad 😉
Da jeg først gik ind i det her LowCarbKasse-projekt, havde jeg faktisk oprigtigt troet, at jeg ville gøre mit bedste for at følge opskrifterne. Men måske I kender mig, bedre end jeg selv gør, og allerede havde gennemskuet, at det ikke ville ske? I så fald havde I ret, for i går afveg min ret (igen) fra Aarstidernes oplæg, som ellers stod på “Kalvekød i wok med champignon, puntarella og grønne oliven”. Og jeg indrømmer gerne, at det, af flere for denne kontekt irrelevante årsager, altså ikke umiddelbart var den af retterne, jeg så mest frem til. Så efter lidt vekslen frem og tilbage endte jeg med at kaste håndklædet i ringen og lave noget, der var lidt mere i “min ånd” – dog stadig i høj grad inspireret og hjulpet på vej af Aarstidernes opskrift. Det er faktisk indtil videre én af de ting, jeg har sat mest pris på ved at prøve denne her måltidskasse; det tvinger mig ud i at eksperimentere og finde på retter med andre råvarer, end jeg ellers altid selv køber, og det kan jeg faktisk rigtigt godt lide! Selv om det da unægteligt gør, at jeg bruger lidt mere tid på madplanlægning, end hvad ideen måske egentligt reelt er med sådan en færdigpakket 5-dages menu 😉
Faktisk var der netop hele tre ingredienser i min wokret i går, som jeg ikke har prøvet at bruge før: kalv, puntarella og østershatte. Jeg er godt klar over, at de fleste af jer nu nok har prøvet kalv, og at det bare er mig, der er sær på også lige det punkt. Men puntarellaen især, tænker jeg, er der nok ikke så mange af jer, der er bekendt med. Jeg valgte at google den, både for at få lidt inspiration til hvad jeg kunne lave med den, men også bare for at finde ud af, hvordan jeg skulle ordne den! Denne video her fra Aarstidernes madbio var meget hjælpsom – omend i lidt ærgerlig kvalitet. Den fortalte mig bl.a., at puntarella kan beskrives som en kombination af rucolablade (de ydre bitre blade) og asparges (roden og de grove stængler). Og det kan jeg faktisk godt skrive under på, her efter jeg har smagt det. Derfor er det også mit forslag, at I bruger grønne asparges i stedet, hvis I ikke lige kan skaffe puntarellaen. Herudover er der østershattene, som jo selvfølgelig “bare” er en slags svamp, men ikke én, jeg personligt har brugt før. De er dog lidt blødere i kødet end champignoner fx, og som sådan foretrækker jeg faktisk netop østershattene i en sådan wokret som her, hvor jeg normalt godt kan synes, at champignoner kan blive lige svampede nok (ja, undskyld, jeg kan altså ikke forklare det bedre!).
Men alt i alt et lækkert og hurtigt måltid – såfremt du lige sørger for at smide kødet i marinaden senest 1 time inden du skal til at lave mad! Fedtet i måltidet her bestod for mig bare af en god mængde kokosolie uden smag. Jeg var ikke lige i humør til andet, der smagte mere igennem, men det fungerede nu også upåklageligt – selv om jeg da godt kunne mærke, at min mæthed var måske en anelse lettere end normalt, og jeg måtte også lige nuppe en halv avocado senere 🙂 Hvis I har andre gode bud til at øge fedtprocenten i retter som denne, hører jeg dem gerne. Min fantasi, når det kommer til wokretter, starter og stopper oftest ved kokosmælk 😉
Sojamarineret kalvekød i wok med puntarella, østershatte og gulerod
2 portioner
Marinade:
* 2 spsk kokosolie (jeg brugte uden smag)
* 2 spsk “soja” (fx denne, som jeg bruger, eller tamari)
* 2 spsk yaconsirup
* saften af 1 lime
* 1 spsk revet ingefær (ca. 15 g)
* 1 spsk presset/revet hvidløg (ca. 3 fed)
* 3-400 g kalvekød i tern eller strimler
* 1 puntarella (kan alternativt erstattes med 150 g grønne asparges + 50 g spinat eller rucola)
* 150 g gulerod
* 100 g østershatte (eller champignon)
* salt og peber
* 1 tsk arrowroot (kan udelades)
Bland alle ingredienserne til marinaden. Kokosolien skal evt. smeltes hurtigt i mikrobølgeovnen eller på komfur. Vend kødet i marinaden og lad det trække i min. 1 time.
Varm en wok godt op. Ordn imens grøntsagerne.
Snit puntarellaen (eller aspargesene). Skær gulerødder i strimler, og skiv svampene.
Steg kødet i den varme wok – hvis der er for meget marinade, holdes noget af det tilbage til senere. Svits til kødet har fået fin stegeflade, og tilsæt så alle grøntsager på nær de fine blade fra puntarellaen. Svits i et par minutter, til grøntsagerne er faldet sammen.
Tilsæt så puntarella-blade og den sidste marinade, og lad det hele blive tilpas mørt og marinaden koge lidt ind. Smag til med soja/salt og evt. lidt ekstra yaconsirup. Jævn evt. saucen med en anelse arrowroot.
Server.