Jeg har helt sikkert snakket om mine issues med gæstemad før herinde. Eller det vil sige, mine problemer er jo ikke så meget med maden i sig selv, men mere planlægningen af den. Af en eller grund får jeg bare altid præstationsangst og mindreværdskomplekser i en eller anden grad, når jeg skal lave mad til andre. Måske det er meget normalt, det ved jeg ikke. I hvert fald foretrækker jeg til enhver tid at have god tid til at planlægge, når jeg skal lave mad til gæster. Så kan jeg finde en menu, som jeg er helt tilfreds med, og som jeg overhovedet ikke er nervøs over at skulle servere. Til min fødselsdag her i januar inviterede jeg fx først gæster i det hele taget, da jeg havde besluttet, at jeg ville lave pulled pork!
Så I kan jo nok forstå, at jeg blev skubbet lidt ud af min tryghedszone, da jeg i går formiddags – midt i heldags sektionsmøde på jobbis – pludseligt fik sagt ja til gæster selvsamme aften. Ganske vist “bare” noget af mine familie, men det gør faktisk kun problemet minimalt mindre for mig. Og oven i det hele, rodede jeg helt vildt og voldsomt, så der skulle både være tid til at købe ind på vej hjem, at rydde op, støvsuge, et hurtigt bad og så lige madlavning selvfølgelig. Pyh, jeg bliver helt svedt igen bare ved at tænke på det! Heldigvis er jeg en forholdsvis god planlægger og har listemaniske tendenser, og en af mine lister, med titlen “Madideer”, kom mig virkeligt til gode! Herpå stod der netop kyllinge-satay, og da jeg ved, at kyllingespyd er et evigt og sikkert hit hos børn generelt – men skam også hos voksne – samt at mine gæster er glade for thai, var det det, valget faldt på! Med en lækker asiatisk broccolisalat, en hurtig ditto råkost og ris til de normaltspisende, var der nem og hurtig gæstevenlig mad – som vist nok faldt i god jord! Jeg var i hvert fald vild med det! Det, der virkeligt “gør” denne ret er jo i øvrigt peanutsaucen – og det er smart, fordi den kan være lidt til den stærke side og i øvrigt nok ikke noget de fleste børn (jeg kender) gider, så på den måde er det et både børne- og voksenvenligt måltid på en gang.
Kokos-råkosten er desuden for nem til, at I får en egentlig opskrift. I blander bare revne gulerødder med limesaft og kokosmel. Upti-vupti og så er der asiatisk-agtig salat!
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Satay-kyllingespyd med spicy peanutsauce
Opskrift efter Louisa Lorang
Ingredienser
- 650 g kyllingeinderfilet
Marinade
- 1 lime saften herfra
- 3 spsk soja
- 3 spsk olie
- 3 fed hvidløg presset
- salt
Spicy peanutsauce
- 4 store spsk crunchy peanutbutter min favorit er Urtekrams
- 1-2 dl kokosmælk jeg bruger som altid Santa Marias Extra Creamy
- 1 lime saften herfra
- 1 spsk rød karrypasta
- 1 tsk fibersirup gold eller yaconsirup
- 2 spsk fish sauce alternativt soja
Sådan gør du
- Bland marinaden og mariner kyllingen heri i minimum 30 minutter - meget gerne længere.
- Sæt kyllingen på træspyd og forvarm imens ovnen til 200º varmluft.
- Steg kyllingespydene i 15-20 minutter.
- Bland imens alle ingredienserne til peanutsaucen og smag til med fish sauce.
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Asiatisk broccolisalat
Ingredienser
- 1 broccoli
- 2 snackpebre eller 1 alm. peberfrugt
- 3 spsk olie
- 3 spsk soja
- 1 stor håndfuld saltede peanuts
Sådan gør du
- Skær broccoli i mindre buketter og skær også stokken ud. Damp i letsaltet vand i et par minutter, til den ikke længere er rå, men stadig sprød.
- Afkøl af under rindende vand.
- Skær peberfrugt i tern, og bland broccoli og peberfrugt. Vend med olie og soja og drys med peanuts.
Noter
Grøntsagerne kan også wokkes for et lækkert resultat.