Overraskende bønnebrownie

En brownie i et kvadratisk fad

Kan I huske, da jeg i min bog snakkede om mit ambivalente forhold til ordet “sundt” – i hvert fald når man bruger det til at snakke om mad og deres sundhedsværdi eller mangel på samme? Selvfølgelig kan I allesammen det! Men bare lige for at opridse, så handler det om, at “sundt” for mig på mange områder er et subjektivt begreb. Hvad der er sundt for den enkelte, er så forskelligt fra person til person. Se bare på mig, og hvor mange forskellige måder jeg efterhånden har spist “sundt” på allerede i mit relativt korte liv (hvis nogen kalder mig gammel og minder mig om min 30-års næste år, får I én på sinkadusen!). Så jeg vil ikke kalde denne kage for sund. Men den har i hvert fald færre af nogle af de ting, som mange ofte prøver at skære ned på – sukker og mel fx. Den har heller ikke særligt meget fedt eller voldsomt mange kalorier. Måske ér det faktisk en kage, som mange vil betegne som sund, hvis jeg lod dem gøre det. Men det vigtigste af det hele er, hvis du spørger mig, at den ikke smager sundt. Ting, der smager sunde, er jo aldrig rigtigt lækre nok til at man gider spise dem, uanset hvad de så indeholder eller udelader. Denne kage smager som en god og fudgy brownie. Og så er der faktisk ikke så meget mere at sige om den sag.

Egentligt er det over to måneder siden, at jeg bagte denne kage. Det var hele tiden meningen, at jeg nok gerne ville dele opskriften, hvis kagen blev god. Men samtidigt havde jeg en idé om, at jeg ville bage den til mine kollegaer også. Og der ville jeg faktisk gerne, at de ikke vidste, at kagen indeholdt fx sorte bønner. Jeg har erfaring med at folk afskriver “sundere” kager på forhånd – så jeg foretrækker faktisk at snyde lidt, selv om det måske af nogen vel kan anses som lidt ufint. Men her to måneder efter har jeg stadig ikke fået bagt den, og jeg har ikke rigtigt nogen planer om det lige foreløbigt. Egentligt synes jeg vi i forvejen får rigeligt kage i løbet af ugen, så jeg har ikke det store behov for at supplere yderligere. Så nu får I den altså bare her, i stedet for at jeg går og gemmer på guld på den måde. Og under alle omstændigheder, så let’s be honest – der er nok ikke nogen af mine kollegaer, der alligevel følger med her, så jeg kan stadig narre de fleste, skulle jeg komme i det rette humør!

Bønnebrownie er jo ikke en ny opfindelse. Men jeg må indrømme, at det er noget, jeg var lidt lunken ved længe. Det lød ligesom bare ret sundt, I ved. Så jeg vurderede, at det i hvert fald krævede den helt rigtige opskrift. Da jeg en dag tilfældigt faldt over denne hos Chocolate-Covered Katie, lød den som det, jeg ledte efter. Relativt simple ingredienser (selvfølgeligt meget afhængigt af hvad man har i skabene) og kommentarfeltet glødede af folk, der roste den. Min version nedenfor har et par få ændringer. Fx har jeg god erfaring fra da jeg lavede opskrifter til min egen bog med at bruge proteinpulver i kager, fordi det godt lidt kan lide at lege mel med gluten. Katie bruger fintmalede havregryn i sin variant, hvis du ikke lige har eller vil bruge proteinpulver. Hun bruger også ahornsirup, hvis du er mere til den form for sødning. Hvis jeg ikke bare skal bruge almindeligt sukker, foretrækker jeg sukrins produkter. Og så er det vigtigt, at du husker at lade kagen køle gooodt af. Jeg skriver det også i opskriften, men lov mig nu, at du gør det. Det gør en verden til forskel!

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Brownie med sorte bønner

Ingen bedømmelser endnu

Antal: stykker

Ingredienser

  • 1 dåse sorte bønner 400 g
  • 3 spsk kakaopulver
  • 1 dl proteinpulver eller fintmalede havregryn
  • 1/4 tsk salt
  • 150 g fibersirup gold eller anden sirup
  • 10 dråber flydende sødemiddel eller anden sødning
  • 40 g kokosolie
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1/2 tsk bagepulver
  • 100 g chokolade hakket

Sådan gør du

  1. Forvarm ovnen til 180º varmluft.

  2. Tilsæt alle ingredienser, på nær den hakkede chokolade, til din foodprocessor og blend godt sammen til en jævn masse.

  3. Rør chokoladen i og fordel dejen i en smurt bageform på ca. 20x20 cm.

  4. Bag kagen i ca. 15-18 minutter og lad afkøle helt. Jeg mener det, den skal være heeelt kold. Jeg tog første smagsprøve lidt for tidligt og var ikke så imponeret. Da jeg smagte igen senere, var den så meget bedre!

Kategorier: Dessert, Kage, Mælkefri

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!