Gateau Marcel med hindbærsirup og hasselnøddeknas

Af en madblogger at være er det nok utroligt sent, at jeg får prøvet denne sagnomspundne dessert! Jeg mener, Gateau Marcel er vist rimeligt udbredt og bliver jo alle steder rost til skyerne, og eftersom jeg jo er en chokoladeelsker af dimensioner er det især overraskende, at jeg endnu ikke har været kommet til dét punkt på min dosmerseddel. Før nu! Jeg behøver nok ikke engang at sige det, tænker jeg, men resultatet var fænomenalt og fabelagtigt og fantastisk og alle mulige andre adjektiver med f bare for at holde os til allitterationerne! For bare at være lidt anderledes end alle andre – og for at gøre kagen endnu mere lækker, naturligvis – valgte jeg at gemme en lækker syrlig hindbærsirup samt nogle ristede og hakkede hasselnødder i midten, inspireret af denne lækre dessert, jeg lavede sidste år. Det kan sagtens udelades – men det kan bestemt også anbefales at inkludere det! De syrlige hindbær giver et godt modspil til den lidt tunge chokoladedessert og hasselnødderne tilfører et lækkert knas til en ellers lidt blød-i-blød kage. Jeg er fan!

Noget andet, jeg er fan af, og som jeg absolut vil gøre mit bedste for at indføre fremover, er generalprøver på desserter og andre særlige måltider. Jeg var så heldig at blive spurgt om at tage dessert til med til noget familie-jule-tamtam i går aftes, og sådan en forespørgsel siger jeg jo sjældent nej til. Tværtimod valgte jeg at benytte chancen for at kunne afprøve nytårsdesserten inden den store aften i morgen. Så er man da sikker på, at det er dét, man gerne vil servere, i stedet for at blive skuffet på årets sidste dag. Ikke at jeg som sådan var nervøs for at blive skuffet for denne chokoladebombe, men enhver undskyldning kan vel bruges?

For de af jer, der måske ikke kender til den kære Gateau Marcel, kan jeg fortælle, at det er en utroligt enkel kage lavet blot af en simpel chokolademousse af bare 4 ingredienser: Chokolade (duh), smør, æg og sukker. Halvdelen af moussen bages til en lækker svampet chokoladebund, hvorefter den resterende portion fordeles ovenpå og beholder sin lækre og luftige mousse-konsistens. Ikke dårligt, vel? I går serverede jeg bare kagen, som den er, men jeg overvejer at give noget vaniljeis til i morgen – det tror jeg især, de mindre hardcore chokoladespisere vil sætte pris på 😛 Opskriften på den rene kage kommer i øvrigt fra de dygtige folk hos Gastromand.

Hvis du ikke har besluttet dig for desserten til i morgen aften, synes jeg bestemt, at du skal overveje denne. Den er nemt og hurtigt lavet, så du kan stadig sagtens nå at lave den i aften eller i morgen formiddag. Hvis du har planlagt menuen, hører jeg i øvrigt gerne, hvad I skal have? Al inspiration til fremtidige begivenheder er kærkommen!

Og så vil jeg her til sidst gerne lige ønske jer alle et rigtigt godt nytår! Jeg får nok ikke blogget mere i år, så jeg håber, at I får en herlig afslutning på 2013, som for mig har været et skønherligt år – og så skrives vi ved i 2014!

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Gateau Marcel med hindbærsirup og hasselnøddeknas

Ingen bedømmelser endnu

Antal: personer

Ingredienser

Chokoladekage og -kage

 • 300 g mørk chokolade min. 70% (jeg brugte 77%)
 • 300 g smør
 • 75 g sukrin+
 • 75 g sukrin gold eller erstat både sukrin+ og sukrin gold med 300 g almindeligt sukker for en mindre sukkerfri udgave
 • 1,5 dl pasteuriserede æggeblommer ca. 4 bægre - eller 7-8 æggeblommer
 • 3 dl pasteuriserede æggehvider 6 bægre - eller 9 æggehvider
 • lidt ekstra smør til formen

Hindbærsirup

 • 300 g hindbær fra frost
 • 1 tsk vaniljepulver
 • 50 g sukrin+ eller 100 g alm. sukker
 • 2 spsk vand

Hasselnøddeknas

 • 100 g hasselnødder

Pynt - forslag

 • ekstra hakkede hasselnødder
 • <a href="http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=16611&amp;bannerid=22011&amp;htmlurl=http://www.bagetid.dk/diverse/1408-frysetorret-hindbaer-30-gram.html" target="_blank">frysetørrede hindbær</a>, <a href="http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=16611&amp;bannerid=22011&amp;htmlurl=http://www.bagetid.dk/diverse/1811-guldstov.html" target="_blank">guldstøv/spiseligt glimmer</a>
 • kakaopulver
 • chokoladespåner

Sådan gør du

 1. Forvarm ovnen til 150º varmluft.
 2. Smelt chokolade og smør i en stor gryde ved medium varme. Tag herefter af varmen og lad køle af i et kvarters tid.
 3. Rist nødderne i 15 minutter. Lad dem herefter køle af.
 4. Bring hindbærrene i kog sammen med vanilje, sukrin+ og vand. Lad simre i 5 minutter under låg og kog herefter siruppen ind uden låg i ca. 10-15 minutter ved lav varme - indtil massen er så tyk, at den begynder at sidde fast på bunden.
 5. Bland sukrin+ og sukrin gold i en stor skål. Hæld så halvdelen over i en mindre skål, så du nu har to skåle med lige stor mængde sødning i hver. I den mindste skål tilsætte æggeblommerne og det piskes til en lys og luftig masse med elpisker. Vend æggesnapsen i det smeltede chokolade og smør.
 6. Tilsæt herefter æggehviderne til den store skål med sødning og pisk stift. Vend forsigtigt i chokolade, smør og æggesnaps til du har en jævn og lækker masse. Smag evt. til og tjek, om det skal bruge lidt ekstra sødning.
 7. Beklæd bunden af din springform (26 cm) med bagepapir (lås bagepapiret fast mellem bund og sider) og smør bund og side med blødt smør.
 8. Fordel halvdelen af chokolademassen i springformen og bag i ca. 30-40 minutter, til den lige netop er gennembagt.
 9. Mens kagen bager, nulres skallerne af hasselnødderne (så meget som du gider), og nødderne hakkes fint. Vælg selv om du gider at sigte kernerne fra hindbærsiruppen - jeg gør det gerne.
 10. Når kagen er bagt og den har kølet lidt af, fordeles først hindbærsiruppen og herefter de finthakkede hasselnødder ovenpå bunden. Undgå at smøre fyldet helt ud til siderne af kagen, så du kan dække det ordentligt til efterfølgende. Fordel til sidst den resterende chokolademousse ovenpå, og sæt kagen i køleskabet i mindst et par timer - gerne natten over.
 11. Inden servering pyntes kagen efter smag. Jeg pyntede med frysetørrede hindbær, lidt ekstra hasselnødder og guldstøv/spiseligt glimmer. Et andet godt bud kan være chokoladespåner eller sigtet kakaopulver.

Kategorier: Dessert, Favoritter, Gæstemad, Kage, LCHF opskrifter

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!