Flødekartofler er jo faktisk sådan en ret, som langt de fleste kan lide – det siger min erfaring mig i hvert fald. Og umiddelbart lyder det da også, som en ret god ret, når man spiser mad med et højt indhold af fedt. Jeg mener: FLØDEkartofler. Ja, altså, det vil selvfølgelig sige liiige bortset fra de dér kartofler. Det må vi da kunne gøre noget ved… Og ja! Det kan vi sådan set også sagtens!
I Monique Forslund kogebog “LCHF för hela familjen”, som jeg også har skrevet om her og her, laver hun flødekartofler – eller i virkeligheden nok flødegratin – af kinaradise. Og det er jo helt genialt! Kinaradise er ret neutralt i smagen og har meget få kulhydrater. Så det ville jeg da lave. Men! De har altså desværre ikke lige kinaradiser i Føtex, hvorfor min udgave i denne gang måtte blive af den næstbedste løsning, nemlig knoldsellerien. Den har lidt flere kulhydrater og en lidt mere gennemtrængende smag – men der er nu absolut ikke noget galt med resultatet!
Monique bruger både fløde, creme fraiche og flødeost i sin udgave – og så koger hun radise/selleri inden. Det blev ganske fint – men det virkede en anelse omstændigt, så jeg har skrevet to opskrifter til jer nedenfor: Sådan som jeg gjorde det i weekenden, og sådan som jeg vil gøre det næste gang – uanset om det så bliver med knoldselleri, kinaradise eller noget helt tredje 😀
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Flødekartofler på knoldselleri eller kinaradise
Ingredienser
Som jeg lavede det
- 1 knoldselleri
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 500 g creme fraiche 38%
- 200 g flødeost
- 2,5 dl piskefløde
- 1 spsk salt
- 150 g ost revet
Som jeg vil lave det næste gang
- 1 knoldselleri
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 250 g creme fraiche 38%
- 5 dl piskefløde
- 1 spsk salt
- 150 g ost revet
Sådan gør du
Som jeg lavede det
- Forvarm ovnen til 180º varmluft.
- Skræl knoldsellerien og skær i tynde skiver på ca. 5 mm.
- Put sellerien i en gryde, dæk med vand og bring i kog. Koges i ca. 2 minutter og drænes herefter.
- Blend løg, hvidløg, creme fraiche, flødeost og piskefløde sammen med salt til en jævn masse.
- Læg sellerien i et stort ovnfast fad og hæld flødeblandingen over. Rør rundt i det, så det er godt fordelt og sæt i ovnen.
- Bag i ca. 30 minutter og drys herefter den revne ost over.
- Skru ovnen op til 200º og giv den yderligere 10 minutter, indtil osten er gylden.
Som jeg vil lave det næste gang
- Forvarm ovnen til 180º varmluft.
- Skræl knoldsellerien og skær i tynde skiver på ca. 5 mm.
- Fordel sellerien i et stort ovnfast fad.
- Blend løg, hvidløg, creme fraiche og piskefløde sammen med salt til en jævn masse.
- Hæld flødeblandingen over sellerien og rør rundt i det, så det er godt fordelt.
- Bag i ca. 1 time og drys herefter den revne ost over.
- Skru ovnen op til 200º og giv den yderligere 10 minutter, indtil osten er gylden.