Billede fra “Sødt, sundere, syndigt“
Jeg skal ærligt indrømme, at de såkaldte “fat bombs”, som ellers er så populære i LCHF-kredse, længe har virket ret afskrækkende på mig. Alene navnet indbyder i min bog i hvert fald ikke til lækkerier. Man kan sige meget om fedts gode og gavnlige egenskaber i kosten og på kroppen, men en mundfuld fedt virker stadig ikke som noget, jeg har lyst til at indtage. Måske jeg er sart, det udelukker jeg absolut ikke 😉 Men hvorom alting er (i øvrigt et udtryk, man bruger alt for sjældent, hvis I spørger mig!), forsøger jeg jo hele tiden at få mit fedtindhold godt deropad, samtidig med at kulhydratniveauet holdes nede – hvilket faktisk ikke er så nemt, som man måske skulle tro. Jeg har jo af og til brugt den gode æggekakao, som bestemt stadig kan anbefales. Men i disse tropetilstande vi har kørende lige nu, kunne jeg simpelthen ikke kapere tanken om at drikke noget varmt. Hvordan kaffedrikkere får flere kopper af det stads ned hver dag er mig en evig gåde! Ergo besluttede jeg mig for alligevel at give en omgang fat bombs et skud. Æggekakaoen viste sig jo fx at være et stort hit til trods for mine ængstelser, så måske det ville vise sig at være det samme med fat bombs.
Nu kan jeg selvfølgelig ikke skære alle fat bombs over én kam her, men dem jeg endte med at lave er fandens, forbandet og farligt lækre! Det er jo sådan set bare små chokolader med lækker kokos. Og I, der har fulgt med her et stykke tid, ved at begge ting er meget afholdt hos og af mig! Disse kokoschokolader har jeg i dag spist som mellemmåltid, da jeg kom hjem fra job, og de slog derfor maaange fluer med ét smæk. Mellemmåltid? Tjek. Cravings stillet? Tjek. Chokoladelyst afværget? (ja, den skal have et punkt for sig) Tjek. Forhøjet fedtprocent? Tjek. Forhøjet livkvalitet? Tjek. Høhø 😀
Jeg benyttede mig af opskriften her og valgte at bruge en blanding af alm. smør og kokossmør. Førstnævnte fordi det er det billigste gode fedtstof, man kan få – og så er smagen af god smør jo absolut heller ikke at kimse ad. Desuden synes jeg at den salte smørsmag gør sig rigtigt godt i en sød haps som her. Kokossmørret brugte jeg dels fordi jeg havde det stående i forvejen og ikke havde fundet noget andet at bruge det til, og dels fordi kokos jo altid er en vinder. Man kan sikkert også godt bruge kokosolie i stedet, hvilket jeg helt bestemt vil prøve næste gang. For sådan en bliver der helt sikkert – selv om jeg nu liiige skal have tømt lageret først 😉 En anden udgave jeg også vil afprøve på et tidspunkt er med en form for nøddesmør i stedet for kokos. Uhm, det kan kun blive godt!
Nedenstående giver en forholdsvist stor portion. Umiddelbart vil jeg skyde på, at jeg har fået ca. 60 små chokolader ud af det. Hver enkelt indeholder 5,8 g fedt (92%) omkring 0,5 g kulhydrat og nogenlunde samme mængde protein. Så man forstår vist godt, hvor navnet “fat bomb” kommer fra, ikke? 😀
Det jeg især er vild med med de her små hapser er, at det føles ligesom at spise chokolade. Men hvor jeg normalt har nærmest ingen stopklods på det punkt (nej, 85% stopper mig skam heller ikke), var jeg fint tilfreds her efter et par. Det er virkeligt ikke løgn! Så hvis du har det ligesom jeg og aldrig har forstået det dér “man kan slet ikke spise så meget”-fænomen, som alle snakker om, skal du prøve dem her. Jeg føler mig jo nærmest som et genfødt menneske! Og chokoladen rækker langt. 100 g til 60 bidder er jo kun lidt over 1,5 g chokolade pr. stk. Så i eftermiddags spiste jeg lige knap 10 g chokolade, hvor jeg ellers måske kunne have kværnet hele pladen. Win!
Bruger du fat bombs? Hvilken variant er i så fald din favorit?
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Fat bombs = lækre kokoschokolader
Ingredienser
- 150 g smør
- 150 g creamed coconut/kokossmør kan erstattes med kokosolie eller nøddesmør - eller brug dobbelt mængde alm. smør
- 100 g mørk chokolade gerne 85%
- 100 g kokosmel
- 15-20 dråber flydende stevia eller anden flydende sødning
Sådan gør du
- Smelt smør og chokolade til en jævn masse. Hvis det ikke er 25º udenfor, skal kokossmørret nok også blødgøres.
- Bland alle ingredienserne og smag til med sødemiddel.
- Fordel i chokoladeforme af silikone eller fx en brødform af silikone. Silikone er klart at foretrække her, men en form beklædt med bagepapir kan nok også gøre det.
- Stil de små chokolader i køleskabet, til de er stivnet helt - fx natten over. Opbevar dem herefter på køl eller i fryseren.