Kun et par dage efter at jeg havde sagt, at jeg ikke kunne leve uden nye kartofler og da helt bestemt skulle have dem til sommer (kun for at komme med et alternativ til kartoffelsalat), gjorde jeg netop dét. Altså spiste nye kartofler, ikke. Og det var guddommeligt! Altså, bevares, resten af måltidet var bestemt også af overjordisk kvalitet – måske vi bare skal konkludere, at fredagens lækre sommermiddag generelt var i den himmelske klasse? (ja, jeg er har en synonymordbog, og jeg er ikke bange for at bruge den!) 😀
Jeg havde inviteret min bror forbi og sammen fik vi gang i grillen. Eller, okay, hvis ret skal være ret, så fik han gang i grillen (absolut ikke en af mine spidskompetencer), og så stod jeg for det meste af det mere madrelaterede. Ganske fin arbejdsfordeling, hvis I spørger mig. Især fordi min mor og hendes kæreste så tog sig af oprydningen efterfølgende! 😀 Men tilbage til grillen – kyllingen var nemlig den såkaldte kylling på dåse, som de fleste nok har hørt om efterhånden. Det er en fantastisk måde at lave kylling på grill på. Cideren – eller øl, hvis man bruger det – er med til at give kyllingen både smag og saft og kraft – og så er det supernemt! Bland lidt krydderier i en dåse fyldt med lidt væske og stik den i rumpen på kyllingen (pardon my french – jeg skal nok spare jer for resten af de dårlige jokes, min bror og jeg kunne brygge på dét! Hint… (så selv tak!)). Og så kan den ellers bare hygge sig i kuglegrillen i 4-5 kvarter. Nemt!
Til kyllingen lavede jeg en jordbærsalat, som var fænomenal. Det var første gang, jeg har smagt en salat med jordbær, men kombinationen af søde jordbær (vi fandt nogle belgiske, der smagte meget lig danske) og salt feta var virkelig – ja, himmelsk. Derudover var der som sagt de førnævnte nye kartofler og så lavede jeg en bunke hvidløgssmør for at få noget fedt. Og bare fordi nye kartofler fortjener at blive spist med kold dansk økosmør – gerne med hvidløg!
Dette er ikke et decideret LCHF-måltid. Der er jo både kartofler og frugt m.m., så det er egentligt lidt snyd, at jeg har puttet det under LCHF-kategorien. Men det er alligevel ét af de måltider, som man klart bør unde sig selv en gang imellem i min optik. Og så er det stadig lysår bedre end meget andet, synes jeg, så jeg spiser det stadig med god samvittighed. Men det kan du jo selv vurdere. Du kan jo også bare vælge at skippe kartoflerne, hvis du gerne vil have det mere LCHF-venligt 🙂 Ligeledes kan edamamebønnerne udelades, hvis du vil – selv om de er ret pæne 😉
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Ciderkylling
Ingredienser
- 1 kylling á 1100 g hvis den er højere, kan den ikke være under grillens låg
- 1/2 dåse cider
- 10 tørrede enebær
- 1 spsk tørrede krydderurter efter eget valg jeg brugte oregano og timian - hvis jeg havde haft rosmarin, havde jeg brugt det
- groft salt
- olivenolie eller smeltet smør til pensling af kyllerne
Sådan gør du
- Tænd grillen og do your thing med kullene. (kan I fornemme at det ikke er her, jeg brillerer? :D)
- Dup kyllingen tør ind- og udvendigt. Krydr indvendigt med godt med groft salt.
- Hæld cider i en kyllingeholder, hvis du har en, eller pak dåsen ind i sølvpapir - husk at lave hul ved åbningen. Put enebær og krydderurter i væsken og sæt kyllingen på holderen/oven på dåsen.
- Grill i 1 time til 5 kvarter under låg. Pensl med olie eller smeltet smør ved jævne mellemrum.
- Lad kyllingen hvile 5-10 minutter og parter den.
Opskriften kan indeholde affiliate-links.
Jordbærsalat med spinat og feta
Ingredienser
- 1 bakke babyspinat ca. 75 g
- 300 g søde jordbær
- 2 dl edamamebønner optøede fra frost
- ca. 100-150 g "feta" køb den på blok, ikke de tørre gummiagtige salattern!
- friskkværnet peber
- ca. 40 g pinjekerner
Sådan gør du
- Rist pinjekernerne på en tør pande til de er gyldne - pas på at de ikke bliver sorte, det kan pludseligt gå stærkt.
- Skyl og tør spinaten. Læg nederst i en pæn salatskål eller fad. Skyl jordbærrene, fjern stilk og skær i kvarte. Læg ovenpå spinaten. Fordel de optøede edamamebønner over og afslut med smuldret feta og friskkværnet sort peber. Fordel til sidst pinjekernerne hen over salaten.
Kartofler og hvidløgssmør
Jeg formoder, at I har styr på det her punkt selv, men hvis ikke, vil jeg anbefale at koge kartoflerne a la Price – det gør jeg altid, og det bliver godt hver gang. Og husk nu: spar ikke på saltet!
Hvidløgssmørret er naturligvis bare blødt smør blandet med presset hvidløg efter smag 🙂