Chokoladetrøfler

Omgomgomg! Jeg har nærmest ikke nogen ord for, hvor godt det her er! Det er ærligt talt lige før, jeg savler ned i tastaturet, mens jeg skriver her! Men billeder siger jo mere end tusind ord, er det ikke sådan? Jeg er i hvert fald overbevist om, at der er en klar årsag til, hvorfor dette indlæg indeholder hele 11 billeder af de samme trøfler – jeg kunne nærmest ikke holde op med at fotografere! Og så kunne jeg i øvrigt heller ikke vælge hverken til eller fra efterfølgende, hvorfor I får lov at se stort set alle billederne 😉

I princippet er jeg jo nok en ret dårlig chokoladeelsker, når jeg først får prøvet at lave trøfler nu. Men det er jo altså bare ikke lige hver dag, man har anledning til at lave sådanne lækkerbiskner (for det er nærmest livsfarligt for mig at have hjemme, selv når jeg er i en god og ultrastabil periode som lige nu!). Og så har jeg jo også, som I ved, en ret lang liste af ting, jeg gerne vil prøve på et eller andet tidspunkt. Selv for en som mig, der laver ret så meget mad, kan man altså ikke nå det hele! Og ærligt talt er jeg også lidt ambivalent over, at jeg nu har opdaget hvor lækkert – og nemt, ikke at forglemme! – det er. Før var det bare sådan en abstrakt størrelse, som man da godt kunne have våde chokoladedrømme om, men så heller ikke mere end det. Nu kan jeg i realiteten fra en dag til den næste have dødsensfarlige lækkerhedsbomber på lager, bare sådan! Gah!

Men spøg til side. I ved jo nok, at når først jeg er så begejstret, at jeg nærmest ikke kan være i mit eget hoved, er det kun et godt tegn. Et overordentligt godt tegn faktisk. Begejstringen vil ingen ende tage, og så ved I, at I bør prøve det. Med det straks og vons og fluks og alt det dér.

Jeg valgte at lave to udgaver – én “klassisk” vendt i kakaopulver og en anden med ristede hasselnødder. Jeg siger med vilje “vendt” i stedet for “trillet”, for det er godt nok noget snask at trille forme dem, og mine trøfler blev altså snarere små polygoner end egentlige kugler. Men smagen er jo stadig uovertruffen! Af de to udgaver er den med hasselnødder nok min favorit – først og fremmest fordi jeg elsker ristede hasselnødder og kombineret med en lækker, cremet og ultrasyndig chokoladesmag, vil applausen nærmest ingen ende tage.

At lave trøfler er i øvrigt et lidt tidskrævende projekt. Ikke så forfærdeligt meget i forhold til egentlig arbejdstid, mere i forhold til ventetid. Og det er ret svært at vente med chokoladedunst i hele hytten, kan jeg hilse at sige. Men vid bare, at det er det værd. Selv med den store portion, jeg lavede, brugte jeg måske samlet en times reel arbejdstid i alt, og det vil jeg håbe for jer, at I alle kan grave frem.

Men okay, det må vist være nok orddiarré fra mig af i denne omgang. Lav dem bare, ikke? – og lad der ikke gå lige så lang tid, som jeg har ventet, så er I søde. Hvis I er i tvivl om fremgangsmåden (ikke at det er svært), kan I lige drøne ind forbi Kim, hvis opskrift, jeg har fulgt. Han har en fin lille video, som beskriver processen godt og pædagogisk – meget mere pædagogisk, end jeg gør! 😀

Jeg burde i virkeligheden nok også lige hurtigt nævne, at mine kolleger, som jeg serverede det for, (vist nok) var lige så begejstrede som jeg – så for en gangs skyld var det ikke bare mig, der sad oppe under loftet af chokolade-ekstase! 😀 Med mindre de selvfølgelig bare er høflige eller godt kan lide mig eller sådan noget ;P

Opskriften kan indeholde affiliate-links.

Chokoladetrøfler

Ingen bedømmelser endnu

Antal: stk
ca. 20-30 stk (dobbelt portion på billederne)

Ingredienser

  • 2,5 dl piskefløde
  • 1 spsk sukrin+
  • 150 g mørk chokolade min. 70% (jeg brugte halv 85% og halv 72% - brug din egen favorit)
  • 20 g koldt smør
  • evt. lidt ekstra sukrin+ (gerne fintmalet a la melis) til at smage til med

Til pynt

  • kakaopulver almindelig usødet bagekakao er helt fint
  • 200 g ristede og finthakkede hasselnødder se fremgangsmåde nederst i opskriften

Sådan gør du

  1. Hæld piskefløde i en gryde i passende størrelse og strø sukrin+ på bunden, så det ikke brænder på. Lad fløden koge op ved mellemhøj varme, uden at du rører i den.
  2. Hak imens chokoladen i mindre stykker.
  3. Når fløden koger, røres først halvdelen af chokoladen i, og når det er smeltet resten. Når al chokoladen er smeltet, og du har en fin og lækker masse, monterer du massen med koldt smør. Smag evt. til med lidt ekstra sødning, hvis du har brugt meget mørk chokolade, eller du ellers finder det nødvendigt. Her er det fintmalede sukrin+ godt, da det ellers vil knase i det færdige produkt.
  4. Beklæd en form i passende størrelse med husholdningsform og hæld trøffelmassen heri. Dæk til og sæt på køl i mindst 6 timer, gerne natten over.
  5. Tag trøffelmassen ud af fadet og rul den evt. et par gange med en kagerulle, så den bliver lige høj over det hele. Dette er nok mindre vigtigt, hvis du vil "trille" massen.
  6. Skær i passende stykker og form efter bedste evne til kugler, som du triller i kakaopulver eller hakkede nødder. Kakaopulveret sidder nemt fast af sig selv, men nødderne skal måske lige have et lille pres, efter de er vendt, for at sidde ordentligt fast. Men trøflerne skal nok blive fint snaskede, når du triller, så drysset generelt hænger godt ved.

Noter

Opbevares på køl.

De ristede hasselnødder:
Forvarm ovnen til 150º varmluft og læg nødderne på en bageplade beklædt med bagepapir.
Du kommer ikke til at bruge alle 200 g nødder, men det er nemmere at få trøflerne dækket med en større portion, og du skal nok finde noget andet godt at bruge resterne til.
Rist dem i 15 minutter og lad dem herefter køle helt af.
Nødderne gnides nu mellem hænderne for at få skallerne af.
Herefter hakkes de fint, fx på en minihakker el.lign., og de er nu klar til brug.

Kategorier: Favoritter, Gæstemad, Jul, LCHF opskrifter, Påske, Snacks, mellemmåltider & andre lækkerier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hej!

Hjemme hos Xenia er en blog om mad, kager og andre lækre sager med opskrifter på alt fra lettilgængelig hverdagsmad i den sunde ende til herlige lækkerier af den syndige slags. Herudover blogger jeg om generel hverdag og livsstil, og alt andet der i øvrigt lige falder mig ind.

Velkommen til og velbekomme!